Podíváme se na to, co zřejmě každého zajímá, pokud si nechá tvořit vlastní webové stránky. Otázek samozřejmě může být mnohem víc, nicméně pojďme se podívat na ty základní.

  1. Kolik to bude stát? – To je v podstatě ta nejzásadnější otázka a měla by být zodpovězena ihned. Každý nemá úplně představu, kolik stojí vývoj webových stránek, programování, grafické úpravy atp. Nicméně po zadání několika parametrů, by jste se měli dozvědět, kolik Vás budou stránky stát, dejme tomu s možnou odchylkou kolem deseti procent v případě nějakých prací, které původně nebyly zamýšleny (je to stejné jako s autem, také člověk musí počítat na počátku s výdaji navíc).
  2. Jak budou vypadat? – Je důležité si ujasnit, jak chcete, aby stránky vypadali. Ono se to lehce řekne, ale velmi těžko udělá. Nejčastější věta je: ,,Nějaké pěkné.” No, s tím se moc pracovat věru nedá 🙂 Nicméně je dobré si ujasnit, jaké barvy preferujete, jestli se bude jednat o stránky o jedné stránce s posuvným menu, či jestli se bude jednat o více stránek atp. Není vůbec špatné, podívat se např. na stránky konkurence a vzít si trochu inspirace. Nebo si tužkou načrtnout, jaká je cca. Vaše představa.
  3. Co texty, mám je vymyslet, napsat, nebo mi někdo pomůže? – Každé webové stránky obsahují text. Záleží na tom jaký, jak je použitý a jestli dává hlavu a patu. Pokud tedy chcete nové stránky, je dobré mít alespoň základní představu, co se na nich vlastně bude psát. Např. pokud jste autoservis, tak jaká auta opravujete, jakou máte otevírací dobu, kde sídlíte, kolik stojí Vaše služby, jakou máte přidanou hodnotu, něco o Vás, o historii, pohledu do budoucnosti, službách, možnosti reklamace, jazykové vybavenosti, prací na fakturu, firemní slevě, odpočtu DPH… a tak bych mohl pokračovat. Pokud chcete, není problém, aby jste si nechali “udělat” texty na míru, nejlépe někým, kdo ví co dělá a také ví, jak to bude na webových stránkách prospěšné.
  4. Fotografie, obrázky, ilustrace – Každý web má dneska určité fotografie, např. jak to ve firmě, v restauraci atp. vypadá, personál při práci, výhled z restaurace a já nevím co ještě. Do toho jsou vhodné i občas i neurčité fotografie, ilustrace, infografika.. Dobré je, pokud si můžete nechat třeba firmu profesionálně nafotit. Totiž krásné fotografie Vaší čisté restaurace, jsou pro potenciální strávníky zcela jistě velmi lákající.
  5. Bude se někdo starat o aktualizace, bezpečnost, či držet trend? – Velmi důležitá otázka. Je totiž nesmírně důležité, mít webové stránky po bezpečnostní stránce neustále aktualizované (minimálně jednou měsíčně), mít možnost zajistit případné úpravy na stránkách, vložení nových fotografií, akcí atd. V tomto případě je nasnadě se dohodnout, že za nějaký paušál budete mít webové stránky vždy aktuální, budou kontrolovány, zálohovány a vždycky k dispozici.
  6. Budu mít přístup pro drobné úpravy? – Důležitá věc, kterou by dle mého měl mít každý vlastník webových stránek. Je skvělé, když si můžete sami např. přidat nový článek na Váš web, upravit otevírací dobu, vložit nové fotografie, aktualizovat telefonní číslo a další věci. Ale pozor, není dobré když máte přístup úplně ke všemu, protože neodborným zásahem můžete celé stránky úplně rozhodit.
  7. Kde budu svoje stránky “hostovat”? – Věc, která trápí spoustu lidí. Většinou tomu jednoduše nerozumí, nechtějí si zakládat vlastní webhosting, zařizovat emaily a tak dále. Z mého pohledu je vhodnější, když Vám všechno vyřeší jeden subjekt, ať už doménu pro Vaše stránky, prostor na web, emailové schránky a prostě vše, co je webovým stránkám důležité.
  8. Budou stránky moje? – Je dobré, pokud Vaše webové stránky jsou opravdu Vaše. Tj. po ukončení prací a celého díla, Vám říkají Pane. To by mělo být jednou z podmínek, které budete domlouvat již na začátku. Pokud totiž budete třeba v budoucnu měnit obchodního partnera, tak jsou Vaše stránky Vaše stránky a nikdo s nimi nemůže nic udělat.
  9. Je dobré sepsat smlouvu? – Rozhodně ano. Většinou se jedná o jasně definované postupy výroby stránek, časové údaje o dokončení, co kdo bude dělat či dodávat (např. texty, obrázky atd.) a čí na konci webové stránky budou.
  10. Najdou mě lidé ve vyhledávačích a budou stránky optimalizované pro mobil, tablet, TV atp.? – Pokud si necháte dělat stránky od někoho, kdo ví, co dělá, tak je naprostým základem optimalizace pro vyhledávače, aby se stránky dobře a rychle načítali na všech zařízeních a nejlépe z jakéhokoliv koutu světa.
  11. Na co ještě nezapomenout? – Vše je vždy o domluvě, nemusíte mít strach, šikovný webový programátor, firma, nebo instituce, se s Vámi vždy ráda a v klidu na všem domluví. Nemusíte mít tedy strach a moc nad vším přemýšlet, chce to jen trošku zdravého rozumu a vše jde ve většině případů hladce 🙂